7 نکته آموزش سواد مالی برای کودکان

7 نکته آموزش سواد مالی برای کودکان

بدون ديدگاه

7 نکته آموزش سواد مالی برای کودکان

آموزش سواد مالی برای کودکان از خانه شروع می شود. در این مقاله از وب سایت دکتر مریم همدانی به 7 مورد از نکته های آموزش سواد مالی برای کودکان پرداختیم که به کودکان خود ارزش پول را بیاموزید.

نکاتی که باید به کودکانتان درباره مدیریت پول آموزش دهید و این ایده ها را با آنها درمیان بگذارید.

اگر فقط 3 مورد از نکات ذکر شده را انجام دهید، فرزند شما از نظر مالی در وضعیت بهتری خواهد بود.

در طی دوره ها و مقالاتی که در وب سایت منتشر شده است، هزاران فعالیت برای والدین و معلمان نوشته ایم که میتوانید به مطالعه آن ها بپردازید؛ با این حال، در این مقاله میخواهیم به طور خلاصه نکاتی درباره سواد مالی کودکان آموزش دهیم.

تحقیقات نشان می دهد که تنها 24 درصد از بزرگسالان (18 سال تا 34 سال) به 4 سوال از 5 سوال (در مورد نرخ بهره، تورم، قیمت اوراق، وام مسکن و ریسک) به درستی در آزمون سواد مالی پاسخ داده اند، این درصد برای بیبی بومر ها (نسل B) 48 درصد بوده.

هوش مالی آینده نسل بچه های ما امیدوارکننده به نظر نمی رسد، اما زمان وجود دارد برای بهتر کردن اوضاع.

1. به کودکان اجازه دهید اشتباهات مالی مرتکب شوند!

این نکته بسیار مهم است و بار ها شنیده ایم که اجازه دادن به کودک برای شکست، یکی از موثرترین راه ها برای آموزش تاب آوری و تصمیم گیری موثر است. همین ایده را باید در آموزش مالی به کودکان پیاده کرد.

به عنوان مثال کودک شما از شما، درخواست یک اسباب بازی ارزان قیمت می کند؛ در اولین قدم به او آموزش دهید که خودش باید پول اسباب بازی را جمع کرده و پرداخت کند.

پس از اینکه او پول های خود را جمع کرده و آماده خرید آن اسباب بازی شد با کودک خود به آن اسباب بازی فروشی بروید و بگذارید خودش آن اسباب بازی را خریداری کند. شاید باید در این لحظه شما جلو می رفتید و تمام هزینه را خودتان پرداخت می کردید اما، در این صورت شما هیچ چیزی به کودک خود آموزش نداده اید. چون باید بدانید چه سناریویی منتظر شما و کودکتان است.

ممکن است آن اسباب بازی پس از مدتی خراب شود و دیگر فرزند شما آن اسباب بازی را نخواهد داشت. ممکن است فرزندتان اشک بریزد، اما درسش را خواهد گرفت و او در اولین قدم یاد خواهد گرفت از اجسامی که دوست دارد حفاظت کند و مهمتر از همه اینکه یاد می گیرد هرگز اسباب بازی ارزانی را تهیه نکند!

2. به کودک خود سرمایه گذاری را آموزش دهید!

همانطور که اشاره شد لازم به میلیون ها تومان سرمایه گذاری کردن نیست تا تاثیر واقعی را ببینید.

برای بچه های کوچک تر اگر قبلا حساب بانکی ندارند، برای آن ها ایجاد کنید!

از یک حساب بانکی برای قراردادن مبالغ سرمایه گذاری فرزندانتان و اضافه کردن پول هایش و دیدن رشد حساب از آن استفاده کنید. چشمان کودکان را به مبالغی که در بانک هست عادت دهید و هنگامی که به اندازه کافی بزرگ شد که حساب شخصی خود را داشته باشد، با فرزندتان یک استراتژی سرمایه گذاری ایجاد کنید و شروع به سرمایه گذاری کنید.

تجربه بهترین معلم است!

3. خودتان را آماده کنید!

این نکته برای آموزش هوش مالی به بچه ها اغلب توسط ما بزرگترها نادیده گرفته می شود. اگر برای آماده سازی خود وقت بگذارید، نتایجی که می گیرید قدرتمند تر خواهند بود. این مرحله به ممکن است آسان نباشد. این امر مستلزم آن است که به عادات مالی، تاریخچه و خواسته های خانواده خود نگاه دقیقی بیندازید.

4. نحوه پس انداز کردن بودجه

بچه ها رفتار والدین خود را الگوبرداری می کنند. اگر به طور معمول هنگام فرارسیدن روز پرداخت، اقلامی را به صورت ناگهانی خریداری می‌کنید، سپس وقت خود را در بقیه هفته، به شمارش تغییر برای بنزین ماشین می‌گذرانید، فرزندان شما نیز مستعد خرج کردن ناگهانی می شوند. وقتی بچه‌هایتان می‌بینند که شما خریدی مقتصدانه و حساب شده انجام می‌دهید، بچه‌های جوان ممکن است چشم‌هایشان را بچرخانند، اما یاد می‌گیرند که مردم بدون اغماض به تمام هوس‌هایشان زنده می‌مانند.

وقتی بچه ها به اندازه کافی بزرگ شدند، معمولاً تا کلاس سوم یا چهارم، به هر بچه کمک هزینه کوچک هفتگی بپردازید. به آنها در منزل وظایفی دهید تا در صورت انجام دادن آن وظایف کمک هزینه ای دریافت کنند و برای انجام کارهای بیشتر در خانه کمک هزینه را افزایش دهید. هر از گاهی برای کار و تلاش استثنایی، پاداش ارائه دهید.

صبر کنید تا کودک به داشتن یک اسباب بازی جدید ابراز علاقه کند. بنشینید و به فرزندتان کمک کنید تا تعیین کند که برای خرید بازی یا اسباب‌بازی جدید هیجان‌انگیز که می‌خواهد داشته باشد، چند هفته پول پس‌انداز کند.

اگر فرزندتان تصمیم گرفت برای خرید اکشن فیگور یا بازی ویدیویی مورد نظر، پول خود را به مدت چهار هفته پس انداز نکند، تسلیم نشوید و کالا را برای او خریداری نکنید. در مدت چهار هفته، به روشی واقعی و بدون قضاوت به کودک یادآوری کنید که اگر پول خود را پس انداز کرده بود، می توانست آن روز صاحب کالای مورد نظر خود شود. بگذارید خودشان تصمیم بگیرند که آیا پس انداز ارزش فداکاری موقتی را دارد یا خیر.

5. نحوه مدیریت امور مالی خانوار

وقتی بچه‌ها به نوجوانی و فراتر از آن نزدیک می‌شوند، به آنها اجازه دهید هر از گاهی هزینه‌های خانه را مدیریت یا حسابرسی کنند. بودجه‌بندی واقعی خانواده برای بسیاری از بچه‌هایی که مدیریت (با نظارت) درآمدها و هزینه‌های خانواده‌شان را به مدت یک ماه به عهده می‌گیرند، چشم‌گشا است. بچه‌هایی که مدام از نخریدن بعضی اسباب شکایت می‌کنند، وقتی متوجه می‌شوند دقیقاً چقدر پول برای پر نگه‌داشتن یخچال و روشن کردن چراغ‌ها بعد از تاریکی هوا نیاز است، دچار تغییرات کلی می‌شوند.

اجازه دهید نوجوانان درس های بودجه بندی خانواده خود را از خواربار فروشی شروع کنند. به اندازه یک روز یا یک هفته به بچه ها پول خواربار بدهید تا غذای کافی برای تمام وعده های غذایی خانه بخرند. به بچه‌ها کمک کنید تا یک برنامه غذایی برای خرید ایجاد کنند، یا به چند خواهر و برادر اجازه دهید تا جزئیات برنامه‌ریزی غذا را برای یک درس مالی ماجراجویانه‌تر انجام دهند.

البته، بچه ها در طول این نوع پروژه بودجه بندی به راهنمایی نیاز دارند تا از تهیه نوشیدنی ها انرژی زا و کیک های کوچک برای صبحانه، خوردن تنقلات برای عصرانه یک هفته خودداری کنند. قوانینی را برای خرید تعیین کنید، مانند اجازه دادن فقط چند هزار تومان برای شیرینی یا ملزم کردن بچه ها به خرید حداکثر چهار کیسه میوه تازه.

اگر بچه ها برنامه منوی سالمی را تحت بودجه تعیین شده ایجاد کنند، یک جایزه ارائه دهید. بودجه بندی برای بزرگسالان سخت است و برای کوچولوها، کنشی دو برابر سخت تر، اما درس های بودجه بندی ارزش وقت گذاشتن را دارد. فرزند شما یاد می گیرد که اکنون فداکاری کند تا بعداً هزینه های مهم را بپردازد. بودجه بندی همچنین به بچه ها می آموزد که چگونه بودجه اضافی برای پس انداز و سرمایه گذاری در آینده در زندگی جمع کنند.

6. نحوه ارزیابی ریسک و مزایای سرمایه گذاری

بیشتر بچه ها و بسیاری از بزرگسالان از خطرات و پاداش های موجود در طرح های سرمایه گذاری بی اطلاع هستند. به همه بچه ها باید چند درس اساسی در مورد انواع سرمایه گذاری های موجود و نحوه ارتباط ریسک ها و پاداش های هر نوع سرمایه گذاری آموزش داده شود. در زیر یک راهنمای ساده برای سرمایه گذاری های رایج و ویژگی های ریسک/پاداش آنها آورده شده است.

بیشترین ریسک برای خرید، کلکسیون هایی مانند کارت های بازی، تابلو های هنری زیبا، وسایل نقلیه کلاسیک و… قرار دارند. کلکسیون ها بالاترین پتانسیل را برای بازدهی عالی ارائه می دهند، اما هیچ تضمینی برای سود واقعی ندارند.

سرمایه گذاری های با ریسک متوسط تا بالا شامل سهام، اوراق قرضه شرکتی و صندوق های سرمایه گذاری مشترک است. در حالی که سهام، اوراق قرضه شرکتی و صندوق های سرمایه گذاری نسبتاً ریسکی هستند، دومین پتانسیل را برای ایجاد درآمد قابل توجه ارائه می دهند.

اوراق قرضه دولتی و املاک و مستغلات سرمایه گذاری هایی با ریسک متوسط تا کم هستند که بازدهی متوسط تا کم را در سرمایه گذاری اولیه ارائه می دهند. سرمایه گذاری در املاک و مستغلات شامل دارایی ملموسی است که می تواند به عنوان محل زندگی یا یک واحد اجاره ای مولد درآمد عمل کند.

امن ترین و کم بازده ترین سرمایه گذاری ها عبارتند از:

  • حساب های پس انداز بانکی
  • پول نقد
  • گواهی سپرده بانکی

نقدینگی در سرمایه‌گذاری‌ها را به فرزندان خود بیاموزید، تا بدانند که سهام چند ریالی را نمی‌توان امروز در سینما یا فروشگاه‌های بزرگ خرج کرد. به کودکان کمک کنید تا هزینه ها و سایر هزینه های مرتبط با سرمایه گذاری را نیز درک کنند.

7. حساب های بانکی مجازی را راه اندازی کنید

بچه‌ها را در هر سنی تشویق کنید تا حساب‌های فانتزی راه‌اندازی کنند، جایی که آنها عملکرد سهام شرکت‌های مورد علاقه‌شان را دنبال می‌کنند. یا یک حساب نگهداری برای فرزندتان راه اندازی کنید تا به او اجازه دهید بازار را با پول خود به صورت آنلاین تجربه کند.

کودکانی که مجذوب سهام خاص هستند، در مورد الگوهای بالا و پایین بازار و اینکه چگونه نگه داشتن سهام با عملکرد ضعیف می تواند در بلندمدت نتیجه دهد، می آموزند.

به عنوان بخشی از آموزش ریسک سرمایه گذاری، با فرزندان خود در مورد نحوه تشخیص کلاهبرداری های پول آنلاین و طرح های سرمایه گذاری مشکوک بحث کنید. به بچه ها در مورد متخصصان مالی مختلف که می توانند در آینده با حساب های سرمایه گذاری خود به آنها کمک کنند، آموزش دهید.

جمع بندی :

در مورد تصمیمات مالی روزمره اغلب به روش های مناسب سن با فرزندان خود صحبت کنید. از لحظاتی که بچه ها در مورد پول، مالیات و بازار سهام می پرسند استفاده کنید تا علایق آنها در سرمایه گذاری و سایر انتخاب های مالی تامین شود.

از مشاور مالی خود بپرسید که آیا مطالب آموزشی برای کودکان دارند یا می توانند مطالب آموزشی مناسب برای کودکان را توصیه کنند. هرچه بیشتر فرزندان خود را در معرض جنبه های مختلف سواد مالی قرار دهید، آنها در آینده بهتر در امور مالی خود خواهند بود.

امیدوارم این مراحل کلیدی برای آموزش هوش مالی به فرزندانتان مفید بوده باشد.

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.